Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Makrovalokuvaus aika on avattu, eilen onnistuneitakin lentoja ...Macrophotography time has opened,Yesterday least successful flights ...Makrofotografering tid har öppnat....Macro Zeit geöffnet hat...マクロ撮影時には、オープンしました.... ..Время Макрофотографии открыл .......Tempo macrofotografia ha aperto ... ...Temps de Macrophotography a ouvert ...

Vaikka pääsiäis-sunnuntaina  tapahtunut lento-onnetomuus Jämillä  täytää kaikki mediat niin kyllä lauantaina  tapahtui iloisia ja onnistuneita  lentoja.  Noormarkussa / porissa päästiin pääsiäis-sunnuntaina jo yli viidentoista asteen ulkolämpötilaan ja siiveliset ötökät ja pölyttäjät lensivät jo ahkerasti   vaikka huhtikuutakin on vielä jäljellä puolitoista kuukautta. Eilen kuitenkin avasin viralliseati tämän kesän luonto makrovalokuvaus ajan.   Vaimo ei kyllä taida tykätä kun tuli housupyykkiä.   Vaikka voimassa on heinikkokuovaroistus niin maa on silti märkää ja makrovalouvaus on niin innostavaa ettei siinä tule mieleenkään vaatteita sääliä.



Idänsinililja eli siperiansinililja (Scilla siberica) houkutteli mehiläisiä medenimemiseen ja samalla  kukat tuli pölytettyä.


 Suomessa idänsinililja on tavallinen koristekasvi puistoissa ja puutarhoissa, joista se on karannut paikoitellen myös luontoon.  Idänsinililja voi ärsyttää herkkää ihoa ja aiheuttaa sisäisesti nautittuna myrkytysoireita, kuten kipua suussa tai vatsassa, kouristuksia, ripulia ja pulssin epäsäännöllisyyttä. Koko kasvi – sipulit ja kukat mukaan lukien – sisältää sydänaktiivisia glykosideja, jotka vaikuttavat samaan tapaan kuin digitalis.



Kameraan Nikon D 200 laitoin makrovalokuvausta varten  yllätten laajakulmaobjektiin.  Vivitar 24mm 1:2.8 MC WiDE ANGLE . Siinä on sellainen ominaisuus että sen lähin tarkennusetäisyys on 6 senttiä.  Vitarilla saa laajakulma lähi valokuvia.


Vaikka olen paljon ampiaisi valokuvannut niin en ole saanut Entomologi koulutusta niin en tunne kaikkia lajeja.  Oletan että nämä ovat tarhamehiläisiä, ainakin näitä oli useampi kuin tämä yksi .   Tämä ampiainen mehiläinen pörräsi Havulinnan puistossa .


Mehiläinen kerää kukasta sokeripitoista mettä, mistä hunaja valmistuu.  Tässä tapauksessa kukista irronnut  siitepöly on sinistä johtuen Idänsinilijan sinisestä väristä







Kevätkynsimö (Draba verna, syn. Erophila verna)



Kevätkynsimö on  kevätkesällä kukkiva, muuten huomaamaton ristikukkaiskasvi.  Joukossa on voimaa, pienestä koostaan huolimatta se peitää tehokaasti puistotien


Tämä oli ampiaisen kanssa melkein saman kokoinen mutta musta, tällekin pitäisi jostain nimi löytyä


Kevättaskuruoho (Thlaspi caerulescens syn. Thlaspi alpestre)



Olaanko nyt aikaisessa kun kevättaskuruoho on kaksi- tai monivuotinen, loppukeväällä ja kesän alussa kukkiva


Sinivuokko eli lehtosinivuokko (Hepatica nobilis tai Anemone hepatica)  on leinikki kasvi ja niiden kukinta taitaa olla jo lopuilaan 



Eilen pääsiäissunnuntaina oli jo niin lämmin aurinkoinenkin sää että Pikkukäenrieskat olivat kokonaan aueneet ja ne houkuttelivat pölyttäjiä toimimaan.


Kevään 2014 ensimmäinen seitsenpistekerttu, eli leppäkertuu


Lentoon lähtö


Nokon D 200 oma apusalama on liian hidas kunolla pysätämään leppäkertun lentoa.  Tosin en ennen tällaistakaan kuvaa ole lentävästä leppäkerusta saanut.


Leppäkerttu peitinsiivet auki ja lentoon lähdössä.  Lepäkerttu lentää aika nopeasti lyhyitä matkoja, mahtaa olla raskasta kantaa noin isoja peitinsiipiä..


Leppäkerttu urokselle löytyi nopeasti parittelu kumppani, mikäs sen kauniipaa kuin rakastella kukkakedolla


Vihreä metsäludekin oli lähtenyt liikkelle


Tänäänkin Noormarkkuun  / poriin näyttä tulevan aurinkoinen, lämmin kevätpäivä.  Voisi tänään  laitaa kameraan oikean makro-objektiivin,  Sigma 70mm 1:2.8.  Mutta voi olla että ihastuin  niin paljon tuohon 24mm Vivitariin että siittä taitaa tulla tämän kevään susikki objektivii.  Laajakulmaiset lähikuvat ovat aika hienoja.  Kyllä nyt tulee huolettua valokuvaajan luonto suhdetta että taas jaksaa....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti